Francuska komisija koju čine 22 pravnika, liječnika, povjesničara, sociologa i teologa, a koju su formirali katolički biskupi u toj zemlji 2018. godine poslije serije pedofilskih skandala, utvrdila je da je u posljednjih sedamdesetak godina u toj zemlji od strane katoličkog klera seksualno zlostavljano čak do 10.000 žrtava.

Komisija koja se bavi istraživanjem ovih zločina u lipnju je prošle godine procijenila da je broj djece žrtava oko 3.000, te da je oko 1.500 svećenika i crkvenih dužnosnika bilo umiješano u zlostavljanja tijekom sedam desetljeća.

Ta procjena bila je zasnovana na dobrovoljnim svjedočenjima koje je komisija prikupila od 2019. godine. Međutim, u obzir tada nisu bile uzete žrtve koje su već umrle i koje nisu istupile sa svojim svjedočenjima.

Do sad je prikupljeno oko 6.500 iskaza svjedoka, dok se također istražuju crkveni arhivi u potrazi za podacima o drugim mogućim žrtvama koje su u međuvremenu preminule, kao i o onima koje nisu htjele govoriti o svojim slučajevima. Očekuje se da će komisija objaviti završni izvještaj krajem rujna ili početkom listopada ove godine.