Skupina „slobodnih mislilaca“ koja je nedavno tražila uklanjanje križa sa spomenika papi Ivanu Pavlu II. u gradu Ploërmel, sada se bori za očuvanje džamije.

Organizacija pod imenom Nacionalna federacija za slobodu mišljenja (FNLP) dugo je vremena vodila pravnu bitku za uklanjanje kipa Ivana Pavla II. Početkom ovog mjeseca sud je odobrio uklanjanje križa sa spomenika, dok će papin kip ipak ostati.

Francuska: Vrhovni sud naredio uklanjanje križa iznad kipa pape Ivana Pavla II.

Međutim, unatoč tome što je slogan FNLP-a „Bez bogova, bez gospodara,“ ova organizacija stala je u obranu islamske zajednice u pariškom predgrađu Clichy, kako bi oni očuvali džamiju u središtu grada, umjesto da ju premjeste van grada.

Skupina se također zalaže za pravo muslimanki da nose hidžab i burku te za pravo muslimana da se mole na ulicama, što je inače zakonom zabranjeno u Francuskoj, premda smo nedavno imali priliku vidjeti da policija otvoreno krši zakon čuvajući jednu takvu javnu molitvu upravo u mjestu Clichy.

VIDEO: Policija suprotno zakonu osiguravala klanjanje na javnoj prometnici

Čini se kako je djelovanje FNLP-a usmjereno prvenstveno protiv kršćanstva, a ne religija općenito. Dokaz tome je i činjenica da se FNLP početkom godine založio za muslimanske studente u Dijonu, kako bi ovi dobili posebne obroke koji udovoljavaju njihovim prehrambenim navikama.

Ironično, druge ateističke organizacije također su kritizirale FNLP zbog njihove naklonosti islamu i agresivnom neprijateljstvu prema kršćanstvu.