Francuska osudila dvojicu muškaraca na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u genocidu u Ruandi

Untitled-1
Arhivska fotografija (Izvor: AP)

Francuski sud u srijedu je osudio dvojicu bivših gradonačelnika iz Ruande na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti koje su počinili u toj afričkoj zemlji 1994.

Tito Barahira (65) i Octavien Ngenzi (58), našli su se na suđenju zbog napada na pleme Tutsija u gradu Kabarondo, gdje su obojica bili na položaju gradonačelnika. Obojica su negirali odgovornost za napade.

Ekstremisti plemena Hutu, ubili su više od 800 000 članova plemena Tutsi, kao i neke politički umjerene Hutue u tromjesečnom divljanju 1994., dok je cijeli svijet samo promatrao.

Posljednjih godina odvio se veliki broj suđenja za zločine povezane s Ruandom, a ovo je drugo takvo suđenje u Francuskoj. Naime, Francuska ima nadležnost nad slučajevima zločina protiv čovječnosti, budući da je njen parlament usvojio posebni zakon.

Zanimljivo je istaknuti da su neki od zločinaca iz Ruande pobjegli u Europu nakon genocida, izjašnjavajući se kao da su „izbjeglice.“ Jedan od njih je Sadi Bugingo, koji je u Norvešku došao 2001., kako bi se pridružio obitelji koja je tamo već živjela. Godine 2005. Bugingo je dobio trajnu dozvolu za ostanak te je radio kao čistač u Bergenu, sve do uhićenja 2011., kada je uhićen. Osuđen je u Norveškoj na 21 godinu zatvora, što je ujedno i najveća moguća kazna u toj zemlji.

Izvor: Reuters / The Guardian / Tribun