Prema presudi francuske Nacionalne komisije za informatiku i slobodu (CNIL), tamošnja policija je možda prekršila privatnost imigranata korištenjem dronova za nadzor granice.

Migranti koji pokušavaju prijeći sa sjevera Francuske u Veliku Britaniju već su dugo vremena trnovito pitanje za London. Napori Downing Streeta na suzbijanju priljeva ilegalnih migracija preko La Manchea rezultirali su nizom dogovora između Pariza i Londona.

Sporazumom postignutim u studenom 2020. godine udvostručen je broj policajaca na francuskim plažama radi poboljšanja patroliranja 150-kilometarskim dijelom obale.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel i njezin francuski kolega Gérald Darmanin također su se složili oko upotrebe dronova, radara, optroničkih dalekozora i fiksnih kamera.

Britanci su rekli da će specijalna oprema omogućiti Francuzima da budu učinkovitiji u pretraživanju i čišćenju područja i osigurati raspoređivanje policajaca na pravom mjestu u pravo vrijeme, što će rezultirati povećanjem broja otkrivenih i spriječenih ilegalnih imigranata.

Međutim, CNIL je zaključio da je francuska vlada nezakonito koristila dronove za provođenje nadzora, kako pri provođenju protuepidemijskih mjera, tako i u druge svrhe, od kojih je jedna nadzor kretanja ilegalnih imigranata. U svibnju je presudom najvišeg francuskog suda suspendirana spomenuta praksa.