Francuska policija uhitila tri žene koje su planirale teroristički napad u Parizu

57d2df90c46188854d8b465a

Francuska policija uhitila je tri žene koje su planirale teroristički napad eksplozivom na željezničkom kolodvoru Gare de Lyon, kako bi osvetile pogibiju jednog od vođa ISIL-a, Abu Muhammed al-Adnanija.

Ove žene, u dobi od 39, 23 i 19 godina su radikalni fanatici, te su pripremale teroristički napad“, izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve. Jedan policajac ozlijeđen je prilikom uhićenja.

Policajac je zadobio ubod nožem u rame od strane jedne od uhićenih tijekom operacije. Trenutno se nalazi u bolnici i van je životne opasnosti. Jedna od tri uhićene žene također je ozlijeđena prilikom uhićenja.“

Uhićene su sudjelovale u nedavnom incidentu kad je policija pronašla nekoliko kanistera s benzinom u napuštenom vozilu pored katedrale Notre Dame u Parizu. Jedna od žena, za koju se ispostavilo da je kćerka vlasnika vozila, upucana je od strane policije. Prilikom pokušaja uhićenja izvadila je nož i ubola policajca u trbuh.

Automobil je pronađen parkiran ispred poznate katedrale u nedjelju ujutro, sa sedam kanistera benzina. Prilikom pretrage nisu pronađeni detonatori.

Žene su planirale detonirati kanistere, međutim nešto je pošlo po zlu i morale su na brzinu nestati s lica mjesta. One su navodno htjele osvetiti smrt Abu Muhammed al-Adnanija, čelinka ISIL-a koji je poginuo 30. kolovoza prilikom ruskog bombardiranja ISIL-ovih položaja.

Abu Muhammed al-Adnani

Nakon neuspjelog pokušaja napada na Notre Dame, okrenule su se novoj meti. Planirale su napasti željeznički kolodvor Gare de Lyon, jednu od najprometnijih postaja u Francuskoj, kroz koju godišnje prođe 90 milijuna putnika. Policija ih je ipak uspjela na vrijeme otkriti, te je tako spriječen novi mogući masakr.

Izvor: RT