Čelnica stranke Braća Italije (FdI) i vjerojatno sljedeća talijanska premijerka Giorgia Meloni oštro je kritizirala francuskog ministra zbog primjedbi da bi Francuska mogla nadzirati njenu zemlju zbog kršenja prava i sloboda.

Meloni je reagirala na izjave francuskog ministra europskih poslova, Laurencea Boonea, koji je u intervjuu za talijanske medije izjavio: “Želimo raditi s Rimom, ali ćemo nadzirati poštivanje prava i sloboda. Važno je da vlada ostane na europskom frontu protiv Moskve i za sankcije.”

“Meloni je po ovom pitanju jasno izrazila podršku onome što Europa radi. Međutim, mimo toga je jasno da imamo razlike. Vrlo ćemo paziti na poštivanje vrijednosti i pravila pravne države. EU je već pokazala da je oprezna prema drugim zemljama kao što su Mađarska i Poljska”, dodao je Boone.

Nakon tih primjedbi, Meloni je brzo kritizirala francuskog ministra, rekavši: “Želim se nadati da je, kao što se često događa, ljevičarski tisak krivo prikazao stvarne izjave predstavnika stranih vlada, i vjerujem da će francuska vlada odmah demantirati ove riječi, koje previše nalikuju na neprihvatljivu prijetnju uplitanja protiv jedne suverene države, članice Europske unije”, prenosi Il Giornale.

“Razdoblje vlada pod vodstvom Demokratske stranke koje traže zaštitu u inozemstvu je završilo, mislim da je to svima jasno, u Italiji i u Europi”, dodala je – Demokratska stranka (PD) je glavna politička snaga lijevog establišmenta u Italiji.

Izjava ministra Boonea dolazi nakon što je francuska premijerka Elisabeth Borne dala slične izjave o Italiji i pristupu pobačaju.

Samo nekoliko dana prije prošlomjesečnih nacionalnih izbora, na kojima je sranka Giorgie Meloni bila prva kao najjača pojedinačna stranka, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je optužena za prijetnje Italiji.