Francuska priznala svoju odgovornost za posljedice nuklearnih testova u Polineziji

Od 1966. do 1996. godine Francuska je izvršila 193 nuklearna testa na otocima Francuske Polinezije.

Francuska je po prvi put službeno priznala svoju odgovornost za posljedice tih ispitivanja, te zakonski omogućila obeštećenje lokalnom stanovništvu koje je bilo žrtva zagađenja radijacijom.

Vlada je obrazložila da žitelji otoka Francuske Polinezije nisu imali izbora odbiti da se u njihovoj blizini odvijaju takva ispitivanja, već se radilo o jednostranoj odluci francuske vlasti.

[do_widget id=text-53]

Zakonske promjene koje je vlada uvela „osigurati će održavanje i nadzor lokacija ispitivanja“, kao i „podržati ekonomsku i strukturnu prilagodbu Francuske Polinezije nakon obustave vršenja nuklearnih ispitivanja“.

To bi trebalo olakšati lokalnom stanovništvu traženje odštete od francuske vlasti za bolesti nastale utjecajem radioaktivnog zračenja.

Francuska vlada je 2010. godine ponudila milijune eura kao kompenzaciju za 201 nuklearni test koji je sproveden na području Francuske Polinezije i Alžira.

Iako je to rezultiralo s 1.500 slučajeva odšteta za osoblje koje je sudjelovalo u nuklearnim ispitivanjima, zakon je onemogućavao ostatku populacije da traži odštetu, obrazlažući da su testiranja imala zanemariv rizik po ostatak populacije, unatoč povećanoj učestalosti malignih bolesti kod žitelja Francuske Polinezije.

Do danas je samo nekoliko desetak stanovnika primilo određenu kompenaziju, unatoč tome što je stopa oboljenja od raka na tom području 30 posto veća od prosjeka.

IZVORSputnik