Francuska spušta dobnu granicu za spolni odnos na 13 godina

Trenutno, donja dobna granica za spolni odnos u Francuskoj je 15 godina, no s novim zakonom vlada planira tu granicu spustiti na 13 godina starosti. Francuska ministrica pravosuđa Nicole Belloubet izjavila je da smatra kako je 13 godina razumna granica, s tim da će suci moći u određenim slučajevima sami odrediti granicu s obzirom na okolnosti.

Dva nedavna slučaja uzbunila su francusku javnost po pitanju donje dobne granice u slučaju spolnih odnosa odrasle osobe i maloljetnika. Sud je tako nedavno 30-godišnjeg muškarca oslobodio optužbe za silovanje 11-godišnje djevojčice.

[do_widget id=text-53]

Slična odluka donesena je i u drugom slučaju, gdje je optužba preimenovana iz „silovanja“ u „seksualni napad“, zbog činjenice da francuski zakon definira da je silovanje uvjetovano „nasiljem, nagovorom, prijetnjom ili prijevarom“, što je u dotičnom slučaju nedostajalo. U oba slučaja suci su zaključili da su djevojčice dobrovoljno pristale na spolni odnos, unatoč njihovoj dobi.

U Francuskoj je donja dobna granica za spolni odnos 15 godina, i maloljetna osoba starija od 15 godina može slobodno stupiti u spolni odnos s odraslom osobom, bez da se odraslu osobu kazneno goni zbog toga.

Zakon također nalaže da će odrasla osoba koja stupi u spolni odnos s osobom mlađom od 15 godina, biti optužena za seksualni napad, no ne i za silovanje, osim ako isto nije dokazivo s obzirom na ranije spomenute faktore.

IZVORBreitbart