Božićna tržnica na brdu Croix-Rousse u Lyonu otkazana je za ovu godinu jer organizatori nisu u mogućnosti platiti 20.000 eura troškova osiguranja koje bi trebalo spriječiti terorističke napade.

Tradicionalni događaj, sa stajama, velikim šatorima i domaćim životinjama, otkazan je uslijed velikih troškova osiguranja, dok istovremeno slične božićne tržnice diljem europskih gradova stvaraju utvrde s anti-terorističkim barikadama. U Njemačkoj su ih već nazvali #MerkeL Lego, dok su njemačke vlasti neke od njih pokušali zamaskirati u ukrasni omot, kako bi se građani osjećali ugodnije.

Merkelini božićni pokloni – kamuflirane barikade na ulicama Njemačke

Prošle godine povećali su se zahtjevi za osiguranjem događaja,“ objasnio je Mailys, menadžer projekta.

Ove godine troškovi sigurnosti došli bi blizu 20.000 eura. Kako bi barem izbalansirali naš budžet, mogli bi postaviti ili veći broj štandova ili povećati cijenu najma prostora (s 2000 na 3000 eura tjedno). Odluka da otkažemo tržnicu 2017. bila je komplicirana i teška, ali nije pronađeno rješenje, unatoč našim razgovorima s gradskim vijećem.

U Njemačkoj je proteklog tjedna zabilježen i prvi pokušaj podmetanja bombe na božićnoj tržnici u gradu Potsdam. Nasreću, policija je na vrijeme primijetila ostavljeni paket te evakuirala tržnicu nakon čega su pirotehničari uspješno obavili posao deaktiviranja eksplozivne naprave.