Francuska traži od Bruxellesa da prisili sve zemlje EU na prihvat imigranata

Foto: Getty

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin u medijima je izjavio kako traži od Bruxellesa da prisili sve članice Europske Unije da prime svoj dio imigranata iz zemalja trećeg svijeta.

I dalje tražimo europsku solidarnost, nema razloga zašto bi samo Italija, Francuska i Njemačka primale imigrante koji se nalaze u Grčkoj, zašto bismo mi jedini iskazivali solidarnost.

Darmanin je rekao da mi „sustav obvezne solidarnosti“ bio dio plana kojim bi se svaku zemlju članicu EU prisililo da prihvat imigranata.

Oglas:

           

 

 

Iako novi plan o kojem Darmanin govori nema obvezne kvote za prijem imigranata, nešto čemu su se zemlje poput Mađarske i Poljske protivile, čini se da Bruxelles ipak želi svima nametnuti prijem imigranata, iako možda zaobilaznim putem.

Naime, prema detaljima prijedloga plana zemlje koje odbiju prihvat imigranata umjesto toga bi trebale iskazati solidarnost na način što bi na sebe preuzele odgovornost za povratak ilegalnih imigranata u svoje zemlje.

Međutim, kao što je praksa dosad pokazala, silne nevladine udruge i odvjetnici koji ih zastupaju pokazali su se vrlo efikasni u sprječavanju deportacija, čime bi efektivno zemlje koje bi tu odgovornost primile na see, najvjerojatnije morale zadržati imigrante kod sebe jer bi ih bilo gotovo nemoguće deportirati.