Francuska – Trećina žena ne želi nikad imati djecu

Anketa je pokazala da oko trećina francuskih žena u dobi u kojoj mogu rađati djecu kaže da ne želi imati djecu, navodeći razne razloge, uključujući strah od klimatskih promjena.

Istraživanje, koje je proveo Institut Ifop, razgovaralo je s 2005 žena i djevojaka starijih od 15 godina i otkrilo da je oko trećina onih u generativnoj dobi, definiranih za potrebe studije kao između 18 i 49 godina, nisu bile zainteresirane da ikad u životu imaju djecu.

Među onima koje ne žele imati djecu, 50 posto ih je reklo da ne misle da je imati dijete ključno za njihov osobni razvoj, dok je 48 posto reklo da jednostavno ne žele snositi odgovornost odgoja djeteta, piše list Le Figaro.

Promatrano po političkoj pripadnosti, gotovo polovica onih koji podržavaju stranku Zelenih (EELV) izjavila je da ne želi djecu, a mnoge od ispitanica koje su rekle da ne žele djecu navele su okoliš i klimu kao razloge zašto ne žele postati majke, s tim da manji postotak strahuje od prenapučenosti.

Među onima na suprotnoj strani političkog spektra, kao što su pristaše Nacionalnog skupa (RN) Marine Le Pen, većina žena izjavila je da želi imati djecu.