Trgovci drogom u predgrađima Pariza u no-go zonama navodno nude ilegalcima 200 eura dnevno da nasilno napadnu lokalnu policiju koja se pokušava umiješati u njihove operacije prodaje droge.

Dileri droge koji djeluju u Seine-Saint-Denisu optuženi su da unajmljuju ilegalne imigrante – ne da sami prodaju drogu, već da napadnu lokalnu policiju koja dođe na “teritorij” dilera, pri čemu službenici postaju sve zabrinutiji za njihovu sigurnost u određenim područjima.

Jean-Christophe Couvy, nacionalni tajnik policijskog tijela SGP-a, objasnio je da se situacija promijenila za policajce koji se suočavaju s dilerima, rekavši za televizijsku kuću CNews: “Prije, kad bismo negdje stigli, to je bio pomalo ‘let vrabaca’. Sada su se stvari promijenile i osjećamo da će završiti borbom prsa u prsa, da riskiramo svoje živote kada uđemo u to područje.”

“Psihološki je teško izdržati, jer svaki dan idemo u rat”, dodao je Couvy.

U ponedjeljak navečer u Saint-Ouenu policijsku jedinicu napao je migrant koji je tvrdio da ima samo 16 godina, koji je uhićen – ali pušten unutar 24 sata. Tinejdžer je kasnije ponovno uhićen zbog napada na drugu policijsku jedinicu.

Nasilje protiv policije postalo je glavni problem za policajce diljem Francuske, a napadi na policiju udvostručili su se u posljednjih 20 godina prema izvješću iz 2021. u kojem se tvrdi da se dnevno zabilježi čak 85 incidenata.