Francuska u borbi protiv „rodnih stereotipa“ – nema više igračaka za dječake i djevojčice

Reuters / Philippe Wojazer / Gleb Garanich

Francuska vlast nastoji da proizvođači i prodavači igračaka počnu primjenjivati nove protokole za „desegregaciju“ igračaka, kako bi dječake i djevojčice „zaštitili od rodnih stereotipa“.

Adrien Taquet, državni tajnik za zaštitu djece i Agnes Pannier-Runacher, državna tajnica za pitanja ekonomije i financija, najavili su „povelju o dobrovoljnoj obvezi“ primjene mjera koje bi trebale obustaviti praksu izrade i reklamiranja igračaka namjenjenih određenom spolu.

Povelja poziva proizvođače, distributere i oglašivače da više ne koriste palete boja specifične za muški i ženski spol, kao i nazive proizvoda te raspoređivanje istih na policama u trgovinama koje pravi razliku između igračaka za dječake i djevojčice. Trgovcima će biti preporučeno da kupce pitaju za dob djeteta prilikom pronalaženja adekvatne igračke, ali nikako za spol djeteta.

Prema riječima inicijatora projekta, navodno je upravo dosadašnja praksa kriva za to što dječake više zanimaju igračke tehničkog karaktera, a djevojčice igračke obiteljskog i domaćinskog karaktera.

A rezultat toga je pak navodno to što se malo žena odlučuje kasnije u životu za tahnička i znanstvena zanimanja.

Neki od proizvođača igračaka već su prihvatili inicijativu. Tako je Hasbro, proizvođač popularne igre Monopoly, najavio da će u novoj inačici igre žene dobivati više novca pri završetku svakog kruga u igri, a to će navodno dati primjer kako bi trebala izgledati takozvana „pozitivna diskriminacija“ gdje žene imaju prednost koju navodno „uglavnom uživaju muškarci“.