Francuska: U novogodišnjoj noći zapaljeno 847 vozila, policija zadovoljna „jer se radi o smanjenju“

Foto: Keystone Press Agency / Sadak Souici

Ukupno 847 automobila zapaljeno je u Francuskoj u ranim satima prvog dana nove godine, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, a stotine ljudi privedeno je zbog vandalizma.

Masovno paljenje parkiranih vozila postalo je zloglasna tradicija u Francuskoj, gdje se stotine vozila pale gotovo svake novogodišnje noći.

Ove godine, međutim, oštećeno je manje automobila nego prije, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, koji je smanjenje pripisao većoj prisutnosti policije i brzoj akciji nadležnih javnih službi.

Darmanin je na Twitteru zahvalio policiji i osoblju civilne sigurnosti na „smanjenju nasilja“. Unatoč naporima sigurnosnih dužnosnika, stotine automobila i dalje su zapaljene – ali Darmanin je istaknuo da je broj manji nego 2019., kada je zapaljeno više od 1.300 vozila.

Oko 95.000 policajaca i žandara raspoređeno je u subotu navečer na ulice francuskih gradova kako bi održali red i zakon, kao i provođenje vladinih ograničenja zbog korona virusa koja ograničavaju sudionike na okupljanjima. Oko 32.000 vatrogasaca i službenika civilne sigurnosti također je pomoglo u rješavanju noćnih incidenata.

Ukupan broj privođenja i uhićenja također je nešto veći nego 2019. godine, s 441 uhićenom osobom diljem Francuske.

Praksa paljenja automobila postala je popularna među mladima u siromašnim, mahom imigrantskim francuskim četvrtima 1990-ih, a posebno je postala raširena u novogodišnjoj noći. Također je dosegla neviđene razmjere tijekom trotjednih nereda koji su 2005. godine zahvatili predgrađa francuske prijestolnice Pariza i druge gradove. Tada je izgorjelo 8.810 vozila.