UFC-Que Chosir, francuska udruga za zaštitu prava potrošača, podigla je na Pariškom općinskom sudu tužbu protiv Googlea zbog kršenja strogih europskih zakona o zaštiti podataka (GDPR).

Organizacija je osudila „ugovorni labirint nametnut Googleovim korisnicima“ s „beskrajnim pravilima o povjerljivosti,“ čime se korisnika utapa u informacije koje nikad neće biti ispravno pročitane. No pravi problem je u tome što Google vrlo lako otkriva geolokaciju korisnika, za što je potrebno samo šest radnji, prenosi AndroidPIT.

Rezultat toga je da korisnici, nesvjesno, prihvaćaju na zahtjeve Googlea, koji ih potom geološki locira i ciljano bombardira oglasima.

UFC-Que Choisir zahtijeva da korisnik ima samo jednu jasnu akciju: pročitaj i označi formular. Međutim, čini se da Google ne želi ići na jednostavnost i, prema organizaciji, on zaobilazi ovo temeljno pravilo.

Za UFC-Que Choisir, ovo je jasna povreda GDPR-a, što mu omogućuje da prikuplja ogromne količine osobnih podataka bez da su korisnici toga svjesni: čak i kada je u stanju mirovanja, smartphone će prenijeti svoju geolokaciju gotovo 340 puta dnevno!” naglašava web stranicu organizacije.

Zahtjevi francuske organizacije su jednostavni: prvo, da svaki korisnik ima pravo dati pravi pristanak oko korištenja osobnih podataka, ali i da Google kompenzira sve korisnike na svojoj Android platformi. To uključuje vlasnike Android telefona i tableta te vlasnike Google računa. Cijena? Do 1.000 eura po osobi!

Još nije poznato hoće li to biti uspješno, ali UFC-Que Choisir je objavio da je 200 potrošača zatražilo pokretanje ovog postupka.

U udruzi ističu da su se već pokušali nagoditi s Googleom, ali da je to završilo neuspjehom te je pokrenuta tužba. Ipak, u udruzi ne očekuju da će presuda biti skoro riješena jer bi proces mogao potrajati – sedam do osam godina.