Studija koju je objavilo Francusko vijeće za ekonomsku analizu sugerira da su imigranti koji dolaze u Francusku obično nisko kvalificirani i dolaze uglavnom iz samo nekoliko područja, poput sjeverne i subsaharske Afrike.

Francuska zaostaje za drugim zemljama u potrazi za kvalificiranim radnicima, navodi se u studiji koja navodi da je većina imigranata u Francusku niskokvalificirana i da je došlo do pada broja profesionalnih imigranata, onih koji dolaze u potrazi za poslom.

Industrije kao što su građevinarstvo, promet, informacijska tehnologija (IT) i turizam posebno su stradale zbog nedostatka stručnih kandidata, prenosi BFMTV.

Emiter napominje da je statistika francuske vlade otkrila da 37,8 posto imigranata ima samo obrazovnu razinu jednaku ili nižu od francuske nacionalne diplome – koja se obično daje u dobi od 14 ili 15 godina, što je ekvivalent osnovnom školi u Hrvatskoj.

Raznolikost je također problem među migrantima u Francuskoj, pri čemu 70 posto svih neeuropskih imigranata dolazi iz Afrike, a dvije trećine njih dolazi iz sjevernoafričkih zemalja u regiji Magreba.

Glavni pokretač useljavanja u Francuskoj nije kvalificirana radna snaga, već takozvano spajanje obitelji ili lančana migracija, pri čemu je 43,7 posto imigranata od 2007. do 2016. dolazilo iz obiteljskih razloga u usporedbi sa samo devet posto onih koji dolaze u zemlju zbog posla.