Francuska vlada otvorila arhiv o genocidu u Ruandi

Francuska vlada naložila je u srijedu otvaranje značajnih državnih arhiva u vezi s genocidom u Ruandi, na 27. obljetnicu početka pokolja kojem su doprinijele i tadašnje francuske vlasti.

Arhiva se tiče rada bivšeg predsjednika Francoisa Mitterranda i njegovog premijera Edouarda Balladura između 1990. i 1994. godine kada je započeo genocid u Ruandi, stoji u izjavi objavljenoj u francuskom službenom časopisu koji objavljuje vladine uredbe.

Mnogi su dokumenti – koji uključuju diplomatske telegrame i povjerljive bilješke – izvori dugo očekivanog izvješća povjesničara objavljenog krajem prošlog mjeseca o ulozi Francuske u genocidu.

U genocidu je ubijeno, većinom zaklano, oko 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika etničke manjine Tutsi, između travnja i srpnja 1994.

Povjerenstvo koje je osnovao predsjednik Emmanuel Macron zaključilo je da Francuska snosi ogromne odgovornosti za genocid i da je „žmirila“ tijekom priprema za masakre.

U izvješću objavljenom prošlog mjeseca navodi se da je došlo do „neuspjeha“ Francuske pod Mitterrandom, dodajući pritom da nema dokaza da je Pariz sudjelovao u ubojstvima.

Macron je naredio otvaranja arhiva nakon godina optuživanja da Francuska nije učinila dovoljno da zaustavi pokolje, pa da je čak bila i sudionik u zločinima.

To pitanje još uvijek truje moderne odnose između Francuske i Ruande pod njezinim predsjednikom Paulom Kagameom, bivšim Tutsi pobunjenikom koji vlada planinskom državom u afričkoj regiji Velikih jezera od posljedica genocida.

Francuske vlasti nadaju se da će izvještaj označiti „nepovratan” proces pomirenja između Francuske i Ruande, za koji je Macron rekao da želi posjetiti ove godine.

Ruanda je izvještaj opisala kao „važan korak ka zajedničkom razumijevanju uloge Francuske u genocidu protiv Tutsija“.