Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin tvrdi da u Francuskoj možda živi čak 700.000 imigranata koji nemaju valjane dokumente o boravku.

Francuski ministar unutarnjih poslova ustvrdio je da je ta brojka zapravo prilično niska za veliku europsku državu, napominjući da se broj ilegalnih imigranata u Ujedinjenom Kraljevstvu procjenjuje na između 1 i 1,5 milijuna.

„Francuska ima daleko manje ilegalnih imigranata od većine velikih zemalja u Europi, počevši od Velike Britanije: između 1 i 1,5 milijuna naspram 600.000 do 700.000 kod nas“, rekao je Darmanin francuskim medijima ovog tjedna, prenosi list La Provence.

Točne brojke za ilegalne imigrante nisu poznate, ali Darmaninova statistika vjerojatno se temelji na sustavu državne medicinske pomoći (AME) koji pruža zdravstvenu skrb ilegalnim imigrantima koji žive na francuskom teritoriju.

Procjena od 700.000 ilegalaca drastično je povećanje u odnosu na brojke koje je iznio bivši ministar unutarnjih poslova Gérard Collomb, koji je 2017. izjavio da u Francuskoj živi samo 300.000 ilegalnih imigranata.