Francuska vojska istražuje 50 slučajeva radikalizacije u svojim redovima

Untitled-1
Arhivska fotografija (Izvor: southfront.org)

U izvješću se navodi da je prvi korak u sprječavanju slučajeva radikalizacije u francuskoj vojsci taj da se poveća budnost tijekom procesa regrutiranja. Članovi Nacionalnog centra za obranu (CNHD) provjeravaju profile onih koji žele postati vojnicima.

Prema generalu Jean-Francoisu Hogardu, direktoru DPSD-a, 92 posto kandidata prema prosudbama ne predstavlja prijetnju, dok ih se osam posto smatra „nepovoljnima.“ On je opisao CNHD kao „prvu liniju u obrani od terorizma.

Izvještaj navodi da je za DPSD mnogo teže identificirati radikalizaciju među postojećim vojnicima. Prema generalu Hogardu postoji 50 „prioritetnih“ slučajeva radikalizacije koje DPSD mora istražiti, a to je broj koji „konstantno raste.“

Međutim, general je istaknuo da se obrada slučajeva ekstremizma mora provesti pažljivo, kako se ne bi stigmatiziralo ekstremno pobožne muslimane. „Istraga mora izbjeći stigmatiziranje određenih ljudi, u suprotnom postoji rizik da ih gurnemo u ruke neprijatelja.

Vanjski znakovi poput [islamističke] brade, odbijanje razgovora sa ženama itd., morate odvojiti stvarne slučajeve radikalizacije i nastojati ograničiti učinke stigme koja potkopava koheziju potrebnu u vojsci.

U izvještaju se također navodi kako Francuska nije jedina zemlja koja ima brige oko radikalizacije u svojoj vojsci, ističući da Njemačka i Belgija također imaju identične probleme.

U travnju je izvještaj kontraobavještajne službe iznio kako je 29 bivših vojnika iz njemačke vojske otputovalo u Irak i Siriju kako bi se borili na strani Islamske Države. Pored toga, u njemačkoj vojsci postoji 65 otvorenih slučajeva protiv osumnjičenih islamskih ekstremista. Zbog straha od toga da bi se islamski militanti mogli pridružiti njemačkoj vojsci kako bi prošli vojnu obuku, njemačko ministarstvo obrane pozvalo je na bolje razmatranje regruta.

U svibnju ove godine, belgijski ministar obrane, Steven Vandeput, potvrdio je da državne obavještajne službe trenutno na oku drže 60 vojnika koji služe vojni rok. Vandeput je također otkrio u belgijskom parlamentu da su svi oni „identificirani kao radikalizirani muslimani.

Izvor: Breitbart London