Francuske vlasti najavile su uvođenje „eko-poreza“ između 1.50 i 18 eura na zrakoplovne karte, što će uslijediti iduće godine. Time se Francuska pridružila još nekoliko zemalja EU koje već imaju slične poreze.

Francuska planira staviti „eko-porez“ na gotovo sve zrakoplovne letove počevši od 2020. godine, izjavila je u utorak francuska ministrica transporta Elisabeth Borne. Novi porez trebao bi od putnika izvući oko 200 milijuna dolara godišnje kojima bi se navodno podupirali drugi oblici putovanja koji tobože manje zagađuju okoliš – kao što su vlakovi, javlja NPR.

S eko-doprinosom, zračni prijevoz će odigrati svoju ulogu u financiranju dnevnog prijevoza svih naših građana“, izjavila je Borne putem Twittera. Dodala je: „To je odgovor na ekološku hitnost i osjećaj nepravde koji su izrazili Francuzi.

Novi porez primjenjivat će se na letove iz Francuske, ali ne i one prema toj zemlji, iako druge zemlje EU također već imaju takve poreze. Za ekonomsku klasu porez će iznositi 1.50 eura za unutarnje i europske letove. Isti letovi u business klasi imat će dodatan porez od 9 eura. Letovi izvan EU za ekonomsku klasu imat će porez od 3 eura, dok će „poslovnjaci“ izdvojiti dodatnih 18 eura za takve letove.

Protiv poreza se najviše pobunio Air France, koji tvrdi da će njihovu kompaniju to koštati preko 67 milijuna dolara godišnje, pri čemu je tvrtka dijelom u vlasništvu same države.

Kako Borne objašnjava, porez se neće plaćati na letove s presjedanjem te one prekomorske ili prema Korzici. On također navodno ne bi smio utjecati na avio-kompanije i njihovu dobit, što je poprilično kontradiktorna izjava ukoliko je cilj mjere smanjenje putnika koji bi letjeli avionima.

Slični porezi već postoje u Njemačkoj, Latviji, Italiji, Švedskoj, Norveškoj i Britaniji.

U Njemačkoj ovaj porez iznosi između 8 i 45 eura, dok recimo u Latviji takav porez donosi oko 11.11 posto fiskalnih prihoda. Slovenija i Grčka također ubiru dio kolača iz „poreza za okoliš“ sa stopama od 10.13 i 9.5 posto.