Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian zatražit će od SAD-a da nastave „borbu“ protiv islamiskog militarizma u Afganistanu i Iraku, nakon niza terorističkih napada u Francuskoj.

Le Drian će izraziti nadu da će Sjedinjene Države preispitati svoj plan o odvođenju vojnika kući iz Afganistana i Iraka, kada državni tajnik Mike Pompeo posjeti Pariz u ponedjeljak.

Francuske vlasti nedavno su se tobože uznemirile nakon niza smrtonosnih terorističkih napada u zemlji i najavile „borbu“ protiv radikalnog islamskog ekstremizma.

U listopadu je predsjednik Donald Trump objavio svoj plan da do Božića povuče sve američke vojnike iz Afganistana. Iako su vojni stručnjaci izrazili zabrinutost zbog toga je li moguće izvršiti tu misiju u roku zbog razmjera američke uključenosti.

Pompeo bi se trebao sastati s Le Drianom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu, u sklopu turneje od sedam zemalja kako bi razgovarali o „povijesnim naporima Trumpove administracije da uspostavi mir i suradnju na cijelom Bliskom istoku“.

Putovanje američkog državnog tajnika odvija se nakon što su mnoge europske države čestitale Joeu Bidenu na pobjedi na izborima i izrazile želju za izgradnjom bliskih odnosa s administracijom vjerojatnog izabranog predsjednika, unatoč Trumpovom planu da na sudu ospori rezultate izbora.