Francuske vlasti službeno naredile raspuštanje Generacije identiteta

Francuska vlada najavila je službeno raspuštanje aktivističke skupine protiv masovne migracije Generation Identitaire (Generacija identiteta), nakon što je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmamin tvrdio da potiču na nasilje.

Dekret o raspuštanju navodi da bi skupinu, koja je postala poznatija javnosti nakon migrantske krize 2015. godine protestima i akcijama, „trebalo smatrati poticanjem diskriminacije u govoru mržnje ili nasilja nad pojedincima zbog njihovog podrijetla, rase i vjere.“

Darmanin je u dekretu dodao da se za Generation Identitaire „može smatrati da ima karakter privatne milicije“ i optužio je skupinu da ima „vojni oblik i organizaciju“.

Dekret također napominje da je skupina primila donaciju od terorista Christchurch džamije Brentona Tarranta, koji je grupi dao 2.200 eura u jesen 2017. godine, i to više od godinu dana prije napada u ožujku 2019. godine.

Druge takozvane „desničarske skupine“ se također spominju u dekretu, ali nisu posebno imenovane, jer u navodno imaju veze s Generacijom identiteta. Pritom se navodi da ona ima „veze s ultradesničarskim skupinama … koje brane ideologiju koja poziva na diskriminaciju, nasilje ili mržnju u ime rasističke ili supremacističke teorije.“

Do raspuštanja skupine došlo je usprkos prosvjedima proteklog mjeseca u Parizu u Parizu, gdje je demonstracije održala skupina između 1500 i 2000 članova i pristaša.


Markus Willinger – Generacija identiteta


Vladina uredba dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je otkriveno da je francuski Središnji ured za borbu protiv zločina protiv čovječnosti, genocida i ratnih zločina (OCLCH) istraživao članove skupine zbog prosvjeda protiv ilegalne imigracije na francuskim Pirinejima koji se održao u siječnju.

Francuska vlada također je ranije tužila članove skupine zbog demonstracija na granici. Nekoliko članova proglašeno je krivima za „kaznena djela“ povezana s prosvjedom 2018., ali ih je žalbeni sud sve oslobodio.

I druge su zemlje, poput Austrije, pokušale zabraniti skupinu i proglasiti ih sličnima mafijaškoj organizaciji, ali su te napore usmjerile na sudove, a ne putem vladine uredbe.

U konačnici, slučaj protiv austrijske skupine propao je i optuženi su oslobođeni 2018. godine.

U Njemačkoj je Federalni ured za zaštitu ustava (BfV), domaća špijunska agencija, priznao da je aktivno špijunirao njemačke identitarijance već 2016. godine.


Generacija Identiteta u akciji blokade francusko-talijanske granice u Alpama (FOTO)