Francuska vlada prisilit će sve tvrtke koje direktno posluju s javnošću da kreiraju QR kodove koje će korisnici skenirati kako bi se moglo pratiti kupce koji su boravili na takvim lokacijama u slučaju pojave koronavirusa.

QR kodovi, koji se mogu skenirati mobilnim telefonom, zamijenit će fizičke knjige za prijavu koje se trenutno koriste za praćenje onih koji su možda došli u kontakt s nekim tko je bio pozitivan na testiranju na koronavirus.

Prema izvještaju postaje BFMTV, vlada će koristiti QR kodove zajedno s aplikacijom za mobitele „TousAntiCovid“ kako bi pronašla moguće infekcije u tvrtkama za koje se smatra da su rizične, nakon što se ta mjesta ponovno otvore.

Najmanje 12,5 milijuna ljudi u Francuskoj preuzelo je aplikaciju „TousAntiCovid“, a francuska vlada nada se da će ju instalirati najmanje 15 milijuna građana. Aplikacija je do sada pratila 99.000 pozitivnih slučajeva koronavirusa, obavijestivši 54.000 kontakata u sustavu tragova.

Druge su zemlje najavile uvođenje slične tehnologije, poput Velike Britanije. NHSX, digitalni ogranak britanskog NHS-a, dizajnirao je aplikaciju u partnerstvu s obavještajnom agencijom GCHQ prošle godine.

Pokretanje takve aplikacije izazvalo je negodovanje zbog privatnosti, ali izvršni direktor NHSX-a, Matthew Gould, pokušao je umanjiti strah, rekavši: „Balansiramo privatnost s potrebom da javne zdravstvene vlasti dobiju uvid u to koji su kontakti rizičniji.

Smatrali smo da nam je centralizirani pristup dao neke vrlo važne podatke koji daju ozbiljan uvid u virus. Stalno ćemo ga pregledavati i ako se budemo trebali mijenjati, hoćemo“, dodao je Gould.

Prošlog travnja Francuska je otvoreno pozvala tehnološke divove Apple i Google da uklone zaštitu privatnosti za svoje korisnike kako bi omogućili vladi da lakše prati svoje građane.