Francuski časopis Youpi morao je povući svoje siječanjsko izdanje jer je učinio „pogrešku“ stavljajući Izrael uz bok S. Koreji kao primjer države „koja nije stvarna.

Časopis je inače namijenjen djeci starosne dobi između 5 i 8 godina, a sadrži i posebne kartice za igre znanja. Na jednoj od kartica, Izrael je stavljen kao par sa Sjevernom Korejom, a za obje zemlje tvrdi se kako „nisu stvarne zemlje.

197: Ovih 197 zemalja zovemo državama, poput Francuske, Njemačke ili Alžira. Postoje također i druge, ali ne slažu se sve zemlje svijeta da su sve one stvarne države (na primjer Država Izrael i Sjeverna Koreja),“ piše na kartici.

Izraelski ambasador Aliza Bin Noun izjavio je putem Twittera: „Šokiran sam ovom laži kojom se uči djecu. Takva retorika može samo potaknuti anti-cionizam, koji je nerazdvojan od anti-semitizma.

Brojne druge židovske organizacije također su osudile ovaj „zločin“, dok je časopis povukao ovo izdanje s kioska u Francuskoj i Belgiji. Predsjednik izdavačke kuće u čijem je vlasništvu časopis, bio je prisiljen objaviti ispriku u kojoj je naveo kako tvrtka „nije imala nikakvu namjeru unijeti dvojbu o postojanju Izraela,“ iskazavši još žaljenje „prema svima koji su možda povrijeđeni.

Ironično, 30 svjetskih država doista nikad nije priznalo postojanje Izraela kao države. Među njima su uglavnom islamske zemlje Bliskog istoka, ali i Sjeverna Koreja, čije postojanje negiraju Japan i Francuska.