Francuski izumitelj uspješno preletio La Manche na hoverboardu na mlazni pogon (VIDEO)

Tjedan dana nakon njegovog neuspjelog prvog pokušaja, francuski izumitelj Franky Zapata uspješno je preletio kanal La Manche na hoverboardu na mlazni pogon.

U nedjelju ujutro, 40-godišnji Zapata je u 20 minuta preletio dužinu od 35,4 kilometra između francuskog grada Sangatte, do zaljeva Saint Margaret, u blizini Dovera, s jednim zaustavljanjem na pola puta za punjenje goriva.

Pokretan kerozinom i pet turbina, hoverboard je nosio nekadašnjeg prvaka u jet-skiju brzinom do 190 km/h na nadmorskoj visini između 15 i 20 metara.

Oduševljeni prijatelji i obitelji čekali su Zapatu koji je zaplakao od radosti nakon slijetanja. Izumitelj je medijima rekao da je „zadnjih pet, šest kilometara bio čisti užitak vidjeti kako se [britanska] obala približava.

Je li ovo povijesni događaj ili ne, nisam ja taj koji će to odlučiti, vrijeme će pokazati“, rekao je, dodavši da je stroj stvorio prije samo tri godine. „I sada smo prešli kanal, to je ludo.

Prvi Zapatin pokušaj 25. srpnja propao je na pola puta kada su valovi spriječili njegovo spuštanje sletnu platformu na brodu ne kojem je trebao nadopuniti gorivo. Kako se ne bi ponovila ista greška, tim je na većem brodu izgradio veću platformu.

Zapata je izumio prvi funkcionalni hoverboard i francuska vojska je u 2018. godini dobila potporu u iznosu od 1,3 milijuna eura za razvoj mikro-mlaznog motora koji bi vojska mogla koristiti. Francuz je postao poznat kao „leteći vojnik“ nakon što je tijekom vojne parade za proslavu Dana Bastille 14. srpnja letio i lebdio iznad mnoštva.