Skandal sa salmonelom u francuskom proizvođaču mliječnih proizvoda Lactalis pogodio je 83 zemlje iz kojih je povučeno čak 12 milijuna paketa dječjeg mlijeka u prahu.

Emmanuel Besnier, jedan od potomaka obitelji koja stoji iza najvećeg svjetskog proizvođača mlijeka, javno je po prvi puta progovorio o skandalu koji je izbio nakon što je u javnost procurila informacija o pokušaju zataškavanja slučajeva salmonele unutar tvornice.

Moramo uzeti u obzir razmjer ove operacije: pogođeno je više od 12 milijuna kutija,“ rekao je Besnier, dodajući da distributeri više neće morati kopati po paketima proizvoda kako bi našli one koji sadrže kontaminirano mlijeko u prahu.

Sada znaju da sve moraju ukloniti s polica,“ rekao je Besnier koji je obećao kompenzaciju za obitelji u kojima su se pojavili novi slučajevi salmonele zbog konzumacije kontaminiranog mlijeka.

Roditelji djece koja su zaražena salmonelom nakon konzumacije Lactalisovih proizvoda, podigli su stotine tužbi protiv tvrtke. Francuske javne službe prijavile su 35 slučajeva zaraze djece salmonelom, a zasad je samo jedan prijavljen u Španjolskoj.

Udruženje koje zastupa žrtve tvrdi kako vlasti podcjenjuju broj slučajeva.

Tvrtka Lactalis nastala je davne 1933., a postala je vodeća tvrtka u svijetu tog tipa s oko 17 milijardi eura godišnje prodaje.

Proizvodne marke Picot i dječje mlijeko Milumel postali su glavna tema skandala koji je izbio sredinom prosinca, nakon što je na desetke djece imalo zdravstvene probleme.

Skandal se dodatno produbio nakon što je francuski časopis Le Grand Enchaine objavio da su državni inspektori početkom rujna dali zeleno svijetlo što se tiče sanitarne inspekcije, tvornicama na sjeverozapadu Francuske.

Još u kolovozu i studenom, Lactalis je svojim vlastitim testovima potvrdio prisutnost salmonele u proizvodima, ali vlasti o tome nisu bile obavještene. Prema riječima tvrtke, zakon ih na to nije obvezao.