Francuski ministar pohvalio se da je u novogodišnjoj noći zapaljeno „samo 690“ automobila

Francuski ministar unutarnjih poslova pohvalio se kako je „samo 690“ automobila spaljeno u novogodišnjoj noći diljem zemlje.

U nekoliko francuskih gradova izbili su neredi, zapaljeno je gotovo 700 automobila, a u Francuskoj je u novogodišnjoj noći uhićeno gotovo 500 ljudi. Međutim, francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je u izjavi da je proslava Nove godine u zemlji protekla “bez većih incidenata”.

Francuske vlasti bile su u stanju pripravnosti do kraja godine, s 90.000 policajaca i žandara mobiliziranih diljem zemlje za novogodišnju noć, navodi se u izjavi Darmanina.

Francuski političar također je istaknuo da je novogodišnja noć 2022. pokazala povijesni napredak u broju zapaljenih vozila, sa “samo” 690 automobila u cijeloj zemlji. Prema brojkama u priopćenju, taj je broj prošle godine bio 874, što je poboljšanje od 21 posto.

Darmanin je istaknuo da je privedeno 490 osoba, 11 posto više nego prošle godine, što je ministra navelo na zaključak da su policija i žandari na ulicama bili potpuno sposobni održavati mir. Korisnici Twittera ismijavali su Darmaninovu objavu, ističući da je zemlju preplavilo 90.000 policajaca, stvarajući vrlo skupu policijsku državu za ono što bi trebala biti svečana prigoda, a čak i tada su stotine vozila zapaljene i policija napadnuta.

Iako francuski ministar unutarnjih poslova kaže da u zemlji “nije bilo značajnijih incidenata”, stanovnici Nantesa možda su drugačijeg mišljenja. U gradu su izgrednici u novogodišnjoj noći zapalili automobile, a potom su vatrometom napali policiju i vatrogasce.