Francuski parlament izglasao je nekoliko amandmana postojećem zakonu o bioetici, od kojih jedan predviđa mogućnost kasnih pobačaja sve do samog porođaja.

Sa 60 glasova za i 37 protiv, parlament je odlučio odobriti legalnost pobačaja u bilo koje vrijeme trudnoće ako se majka nalazi pod takozvanim „psiho-socijalnim stresom“, što je poprilično nedefiniran termin koji zdravstvenim radnicima omogućava do obave pobačaj iako se ne radi o deformiranom plodu niti je majčin život u opasnosti.

Francuski zakon stavlja razliku između slobodnog pobačaja kojeg majka može zatražiti bez dodatnih objašnjenja do 12. tjedna trudnoće, i medicinskog pobačaja koji se može obaviti do samog poroda ako za to postoje opravdani razlozi.

Do sada su ti opravdani razlozi bili ozbiljna deformacija fetusa i opasnost po život majke, no s novim izmjenama zakona pobačaj bi se mogao izvršiti u kasnijim stadijima trudnoće i ako se majka nalazi pod takozvanim „psiho-socijalnim stresom“.

Protivnici ovih izmjena ističu da je spomenuti termin podložan manipulaciji te da omogućava ženama da obave proizvoljan pobačaj u kasnom stadiju trudnoće pod izlikom „psiho-socijalnog stresa“.

Radi se o širokom pojmu kojeg je nemoguće konkretno definirati već je isti pušten na volju i savjest liječnika koji potvrđuje nalazi li se žena pod stresom.  Upravo iz tog razloga protivnici novih izmjena zakona strahuju da bi se termin „psiho-socijalni stres“ mogao zlorabiti za izvršenje proizvoljnih pobačaja u kasnim stadijima trudnoće.

Oko 200.000 legalnih pobačaja izvrši se u Francuskoj svake godine, a mnogi vjeruju da će se ta brojka značajno povećati zbog novih izmjena zakona.

Među izglasanim izmjenama nalazili su se i amandmani koji odobravaju vršenje umjetne oplodnje kod lezbijskih parova na teret državnog proračuna, genetsku modifikaciju embrija, te stvaranje kimera, genetski modificiranih organizama stvorenih od dvije različite vrste.