Upravni sud naložio je francuskoj državi da novcem poreznih obveznika isplati odštetu od 500 eura „zvijeri iz Bataclana“ Salahu Abdeslamu zbog zatvorskih uvjeta u kojima se našao nakon napada.

Upravni sud u Versaillesu odlučio je 2017. da je zatvorski nadzor nad jedinim preživjelim ubojicom iz Bataclana 2015. bio nezakonit, tvrdeći da je konstantni 24-satni video nadzor njegove ćelije kršenje privatnosti, izvještava Le Figaro.

Oglas:

        

Vijest je putem svoje knjige The Journal of Frank Berton objavila francuska novinarka Elsa Vigouroux. Za Abdeslama se kaže da nije ni otkrio slučaj do srpnja 2018. godine, kada je Berton – francuski odvjetnik koji je branio Abdeslama – zatražio njegove bankovne podatke.

Naređujući francuskoj državi da plati Abdeslamu 500 eura, što je ekstremist kasnije odbio, sud se složio s Bertonom da ministarska naredba za promatranje islamskog ekstremista „ne poštuje članke 34. i 37. Ustava.

Berton je ranije u lipnju 2016. podnio tužbu, navodeći da je 24-satni nadzor bio „ozbiljno kršenje prava na poštivanje privatnog života“, ali su njegove tvrdnje odbijene od strane Upravnog suda i Državnog vijeća kasnije te godine.

Abdeslam je preživio masakr iz 2015. koji je doveo do smrti 130 osoba u studenom 2015., ali je zarobljen mjesecima kasnije u četvrti Molenbeek u Brusselsu.

Prošle godine Abdeslam je proglašen krivim za pokušaj ubojstva tijekom njegovog uhićenja i osuđen je na 20 godina zatvora. Nekoliko mjeseci kasnije otkriveno je da je kontinuirano prijetio i vrijeđao zatvorske čuvare, nazivajući ih „nevjernicima“ i „psima“.

Susjedna Belgija također je bila prisiljena isplatiti odštete islamskim teroristima zbog prigovora na odvojena zatvorska krila za radikalne islamiste.