Novinar i esejist Eric Zemmour, koji se natječe na francuskim predsjedničkim izborima 2022., kažnjen je u ponedjeljak s 10.000 eura zbog poticanja mržnje prema migrantima na TV-u.

Pariški sud je sudio Zemmoru zbog izjava koje je dao u jednoj TV emisiji u rujnu 2020.

Govoreći o ulasku maloljetnika bez pratnje u zemlju, novinar je rekao: “Oni nemaju razloga biti ovdje, oni su lopovi, oni su ubojice, oni su silovatelji, to je sve što rade, treba ih vratiti.

Prijenos je održan nekoliko dana nakon što je islamist porijeklom iz Pakistana krenuo u napad nožem ispred bivšeg ureda satiričnog časopisa Charlie Hebdo u Parizu, ranivši dvije osobe.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Zemmour “prešao granice slobode izražavanja”.

Zemmourov odvjetnik Olivier Pardo rekao je da će se njegov klijent žaliti na presudu od ponedjeljka. Dodao je da Zemmour izražava svoje političke stavove i opisuje stvarnost, ponekad na brutalan način.

Sam predsjednički kandidat odbacio je presudu kao ideološku i glupu.

Zemmour, poznat po svojim antimigrantskim i antiislamskim izjavama, u Francuskoj je osoba koja izaziva velike podjele. Sudski je progonjen je oko 15 puta i osuđen za izazivanje mržnje 2011. i 2019. godine. Francuzi će u travnju glasati za svog predsjednika.