Francuski prodavači cigareta prosvjedovali protiv vladinih podizanja cijena

© Remy Gabalda / AFP

Prodavači cigareta u Francuskoj u četvrtak su izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv vladine odluke o povećanju cijena cigareta sa 7 na 10 eura po kutiji, u slijedeće tri godine, piše RT.

Tvrdeći kako će im povećanje cijena uništiti posao, a neće smanjiti broj pušača, prosvjednici su prekrili radare za brzinu na cestama u Touloseu sa plastičnim vrećicama, kao i u drugim dijelovima Francuske.

Neki od prosvjednika na licima su nosili maske s likom predsjednika Macrona ili ministrice zdravstva Agnes Buzyn.

© Pascal Lachenaud / AFP

Ovaj proizvod je opasan, ali svaka borba vlasti protiv ove pošasti je dizanje cijena – nema dovoljno preventivnih mjera koje su usmjerene na mlade ljude,“ izjavio je predsjednik federacije prodavača cigareta Gerard Vidal.

Vidal je pozvao na izradu stvarnog „plana djelovanja u borbi protiv crnog tržišta, šverca preko granice i prodaje na Internetu.

Francuska ministrica zdravstva, Agnes Buzyn, vijest o podizanju cijena objavila je početkom ovog mjeseca, tvrdeći kako je njen cilj „osigurati da djeca rođena danas budu prva generacija nepušača u Francuskoj.

Prema francuskom premijeru, Edouardu Phillipeu, uz 80.000 smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem svake godine u Francuskoj, „ne činiti ništa nije opcija.

Cijena kutije cigareta u Francuskoj jedna je od najvećih u Europi. Jedina iznimka su Irska i V. Britanija s još višim cijenama.

Autor: Tribun