Francuski volonteri više od 20 godina grade srednjovjekovni dvorac koristeći stare tehnike (VIDEO)

Dvorac Guedelon u Burgundiji jedinstveni je projekt u kojem volonteri i istraživači zajednički sudjeluju u izgradnji autentičnog dvorca iz 13 stoljeća, koristeći isključivo tehnike, materijale i alate iz tog vremena.

Michel Guyot i Maryline Martin započeli su s ovim neobičnim projektom 1997., te će uskoro biti i dovršen. Iako nedovršen, dvorac je privlačio po 300.000 posjetitelja godišnje.

Projekt je neobičan već po činjenici da se u današnje doba uopće i gradi neki dvorac. Pored toga, tu je mnoštvo volontera koji sudjeluju u gradnji. Međutim, zanimljiva je i maštovita pozadinska priča po kojoj se gradnja vodi jest da su radovi započeli 1228., te da je trenutno 1249.

Pravilo je da je dopušteno samo ono što znamo iz dokumenata koji su postojali u to doba,“ objasnila je Sarah Preston, engleski voditeljica. „Iako smo otkrili da smo točni, dvorcu je nedostajala duša. Tako smo izmislili ličnost – vlasnika – kojemu se neke stvari sviđaju, a neke ne, koji želi ovo i ne želi ono.

Seigneru Guilbert je ta ličnost, srednje rangirani feudalac koji je dobio pravo na gradnju svog dvorca budući da je bio na strani kralja tijekom pobune 1226.

U jednom trenutku shvatili smo da su kamenoresci izrezivali kamenje za kule presavršeno, što ne bi bilo prikladno. To bi sugeriralo da je on imao mnogo novca i malu vojsku u dvorcu, što nije bio slučaj.

Završetak dvorca planiran je oko 1253., odnosno, u današnjem vremenu 2023.