Studija židovske populacije u dvanaest europskih zemalja pokazala je da Židovi koji žive u Francuskoj najviše strahuju za vlastitu sigurnost, ponajviše zbog antisemitskih terorističkih napada posljednjih godina.

Europsko židovsko udruženje (EJA) objavilo je podatke ranije ovog tjedna, koje je sastavilo indeks “Židovske kvalitete života” koristeći podatke koje su prikupili Institut za istraživanje židovske politike u Londonu i Agencija Europske unije za temeljna prava u vezi s ključnim pitanjima Židova u Europi.

Prema indeksu, francuski Židovi tvrde da se osjećaju najmanje sigurnima u svojoj zemlji. Nasuprot tome, Židovi u Danskoj osjećali su se najsigurnijim, a Daniel Staetsky, autor indeksa, naveo je antisemitske napade u Francuskoj kao mogući razlog za osjećaj nesigurnosti, prenosi CNews.

Francuska, koja ima najveću populaciju Židova u Europskoj uniji, zauzela je 10. mjesto od 12 u ukupnom indeksu koji pokriva sigurnost Židova, odnos vlade prema Židovima, slobodu vjerske prakse i druga pitanja koja se odnose na sigurnost vjerskih objekata.

Italija je bila na prvom mjestu u indeksu s ocjenom 79 od sto, dok je Mađarska na drugom mjestu, unatoč tome što je zemlja na prvom mjestu po antisemitizmu.

Nesigurnost među židovskom zajednicom u Francuskoj trend je o kojem se izvještava posljednjih godina jer članovi francuske židovske zajednice iseljavaju iz područja poput predgrađa Pariza zbog navodne visoke razine antisemitizma.