Nakon što su odbili odgovoriti na pitanja antiterorističke policije, francuskim novinarima prijeti zatvorska kazna zbog izvješćivanja o tajnim dokumentima koji otkrivaju da je zemlja aktivno sudjelovala u ratu u Jemenu.

Žele napraviti primjer od nas, jer je to prvi put da je u Francuskoj došlo do ovakvih curenja informacija,“ izjavio je za Intercept Geoffrey Livolsi, suosnivač istraživačkog medija Disclose, pozivajući se na povjerljivi dokument Direkcije za vojno-obavještajne brifinge, predviđen isključivo za predsjednika Emmanuela Macrona. Dokument je otkrio da je vlada lagala javnosti o tome kako će se koristiti oružje koje je prodano Saudijskim vlastima.

Livolsi, te njegov kolega Mathias Destal i izvjestitelj Radio Francea Benoît Collombat mogli bi se suočiti s do pet godina zatvora i novčanom kaznom u iznosu od 75.000 eura samo zbog rukovanja povjerljivim dokumentima bez odobrenja prema zakonu iz 2009. koji zabranjuje „napade na nacionalne obrambene tajne“.

Glavna direkcija za unutarnju sigurnost (DGSI), francuska interna obavještajna služba, optužila je trojicu novinara upravo za „ugrožavanje tajnosti nacionalne obrane.“

DGSI je novinare pokušao ispitati ovog tjedna, nakon što su prošlog mjeseca objavili priču prema kojoj su najviši vladini dužnosnici bili potpuno svjesni da je vojna oprema koju su prodali Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uključujući laserski vođene raketne sustave i tenkove – korištena u Jemenu za agresiju, kršeći sporazum o oružju iz 2014. godine.

Novinari su odbijali odgovarati na pitanja o svojim izvorima i radu, pozivajući se na svoje pravo da šute i umjesto toga daju izjavu u prilog novinarstvu od javnog interesa. Iako Francuska ima zakon koji štiti slobodu tiska, to se ne odnosi na „tajne nacionalne obrane,“ a nema iznimaka – čak ni kada je u pitanju nešto što s obranom Francuske zapravo nema veze.

Izgleda da je francuska vlada traži krv, tvrdi odvjetnica Virginie Marquet, koja je ukazala na izjave ministra oružanih snaga Florence Parly, koji je Disclose optužio za kršenje „svih pravila i zakona naše zemlje.“

Postoji hladan učinak“, rekla je Marquet. „To je upozorenje za svakog novinara – ne ulazite u takvu temu, nemojte istraživati te informacije.

Najmanje 36 francuskih medija potpisalo je izjavu kojom se osuđuje progon novinara prošlog mjeseca. Macronova „demokratska“ vlada okomila se na disidentsko novinarstvo 2018. godine zakonom kojim danas može zatvoriti svaku novinsku agenciju za koju se smatra da je pod „stranim utjecajem“.