U Francuskoj otvorena „solarna cesta“

gettyimages_630410758-0

Francuska je pustila u promet prvu „solarnu cestu“ na svijetu, cestu popločenu solarnim panelima koji proizvode dovoljno električne energije za javnu rasvjetu u gradu Tourouvreu.

Kilometar dugačka cesta, popločena sa 2.800 kvadratnih metara solarnih panela obloženih posebnom prozirnom smjesom, spojena je na lokalnu električnu mrežu.

Ovaj novi način korištenja solarne energije daje nam priliku da iskoristimo velike površine postojećih prometnica, da proizvedemo električnu energiju bez zauzimanja novih površina“, izjavila je pri otvorenju ministrica zaštite okoliša Segolene Royal.

Prosječno 2.000 automobila prođe tom cestom u Tourouvreu svakog dana. Tek ostaje za vidjeti kako će se konstrukcija ponašati pri intenzivnom prometnom opterećenju kroz duže vremensko razdoblje. U obzir još treba uzeti i utjecaj atmosferilija.

Manjak ovog sustava je u tome što su paneli najučinkovitiji kada su okrenuti direktno prema suncu, tipično na kosim krovovima, što ovdje nije slučaj.

No, najveći problem je cijena proizvodnje električne energije na ovaj način. Svaki kilovat proizvedena na ovaj način trenutno košta 17 eura, u usporedbi sa cijenom od 1,30 eura kod solarnih panela koji se montiraju na krovove kuća i zgrada.

Izvor: Breitbart