Otac Antonio Zanotti, koga talijanske vlasti trenutno istražuju zbog prijevara, optužen je za seksualno zlostavljanje imigranta pod skrbništvom nevladine organizacije koju vodi.

Imigrant je s optužbama izašao prije dvije godine, tvrdeći da je pretrpio seksualno zlostavljanje, dok je bio pod brigom organizacije Oasis 7 u Bergamu, koja prima imigrante i maloljetnike koji se suočavaju s navodno teškim situacijama.

Imigrant je tužiteljima iznio detaljne dokaze, u obliku fotografija i kratkih video zapisa. Potom je rekao tužiteljima da ga je otac Zanotti, kapucinski fratar, prisilio na seksualne radnje i prijetio mu batinama ako ih se ne pridržava, izvještava Il Giornale.

Nakon otprilike tri ili četiri mjeseca nakon mog dolaska u Oasis 7, fratar mi je počeo seksualno prilaziti. Zatim je, nakon što me pozvao da pijem u njegovoj sobi, stavio ruke na moje genitalije. Iako seks s fratrom nije bila moja želja, nisam se mogao oduprijeti“, rekao je imigrant ovog tjedna.

Zahtjevi oca Zanottija bili su sve uporniji i žurniji. Stalno me dodirivao. I natjerao me da uzmem Viagru (jednom me je čak natjerao da progutam tri tablete) kako bi se on mogao zadovoljiti“, dodao je.

Zanotti je u kućnom pritvoru od 17. lipnja nakon što je optužen da je osobno profitirao na račun imigranata i zlouporabio javna sredstva namijenjena imigrantima pod njegovom skrbi.

Seksualno zlostavljanje imigranata od strane članova nevladinih organizacija ponovno se pojavljuje u nekoliko zemalja posljednjih godina.

Prošle je godine voditeljica talijanske nevladine organizacije Mama Africa optužena za seksualno zlostavljanje mladića u Togu između 2007. i 2014. godine.

Sličan slučaj se dogodio i prošle godine u Švicarskoj u kojem je imigrant optužio švicarskog pro-imigrantskog aktivistu da ga je seksualno zlostavljao, dok je Švicarac 2008. godine radio za Amnesty International.

Godine 2018. Odbor za međunarodni razvoj House of Commons u Velikoj Britaniji objavio je neugodno izvješće tvrdeći da je seksualno zlostavljanje „endemski“ problem u nevladinim organizacijama koje pružaju pomoć u inozemstvu.