Granična agencija Europske unije Frontex tvrdi da se više ukrajinskih izbjeglica sada vraća u svoju zemlju nego što je napušta unatoč sukobu s Rusijom.

Frontex tvrdi da se posljednjih tjedana više ukrajinskih izbjeglica vraća u Ukrajinu nego što dolazi u Europu, a procjenjuje se da se 2,3 milijuna izbjeglica već vratilo u zemlju od izbijanja rata s Rusijom u veljači.

“Granični promet ostaje stabilan i nema većih zagušenja na granici”, rekao je Frontex i dodao: “U Ukrajinu svaki dan ulazi oko 144 kamiona s humanitarnom pomoći. Frontex nastavlja pratiti tokove izbjeglica kako bi olakšao prijelaze granice i podržao koridore za evakuaciju”, izvještava web stranica InfoMigrants koju financira Europska unija.

Dok je oko 5,3 milijuna ukrajinskih državljana stiglo u Europsku uniju od izbijanja rata, ukupan broj ljudi, uključujući ne-Ukrajine, koji su pobjegli u sukob iznosi oko sedam milijuna.

Poljska je i dalje zemlja u Europi koja je primila najveći broj ukrajinskih izbjeglica, oko tri milijuna, a oko 147.000 ih je ušlo u zemlju iz Ukrajine tijekom posljednjeg tjedna svibnja.

Povratak ukrajinskih izbjeglica je rastući trend barem od travnja kada je glasnogovornik ukrajinske granične sigurnosti ustvrdio da se sredinom travnja oko milijun izbjeglica već vratilo u svoju domovinu i naveo da se vraća čak 30.000 dnevno.

Ovakvo ponašanje ukrajinskih izbjeglica koje žele otići kući kad mogu, začudo nije viđeno kod drugih tražitelja azila koji ulaze u Europu posljednjih godina.