Još jedna u nizu impotentnih organizacija EU zvana Frotnex, koja tobože čuva granice njenih članica, otvorila je natječaj za zapošljavanje 700 graničnih stražara. Na njega se mogu prijaviti i hrvatski državljani, uz posebne uvjete.

Među uvjetima se ističu iskustvo rada u policiji, na carini te na zaštiti kopnenih i morskih granica. Među takve se ubrajaju i pripadnici vojske ili sličnih službi, a mogu se javiti i umirovljenici s takvim iskustvima. Dodatnu prednost nude iskustva rada u hitnim službama te upravljanja u civilnim krizama, prenosi Poslovni dnevnik.

Rok za prijave je 16. prosinca, a probni rok po potpisivanju ugovora na pet godina iznosit će 9 mjeseci.

Unovačeni pripadnici imat će zadatak tobože čuvati europske kopnene, morske i zračne granice, a u opis posla spadaju akcije traganja, spašavanja i vraćanja imigranata koji nemaju pravo boravka u EU.

Dio posla obuhvaća i sprečavanje kriminalnih radnji, kao što je krivotvorenje dokumenata, krijumčarenje ljudi te terorizam. Pripadnici Frontexa imaju izvršne ovlasti, a pritom nose posebne uniforme te vatreno oružje.

O paradoksu postojanja ovakve organizacije koja djeluje pod pro-imigracijskom vladom EU, zbilja ne vrijedi trošiti riječi.