Fukushima: „99-postotno učinkoviti“ smrznuti zid neuspješan u zaštiti curenja u nuklearnoj elektrani

© Toru Hanai
Foto: Toru Hanai / Reuters

Stručni odbor zajedno s japanskom Upravom za nuklearno upravljanje ispitala je posljednje TEPCO-vo izvješće ovog tjedna, kako bi procijenili koliko je bio uspješan provedeni projekt. Članovi odbora zaključili su da zid od smrznute zemlje nije učinkovit i da je potreban novi plan za sprječavanje miješanja podzemnih voda s radioaktivnim tvarima.

Plan blokiranja podzemnih voda pomoću smrznutog zida nije dobar,“ rekao je Yoshinori Kitrutaka, član odbora i profesor strojarstva na tokijskom sveučilištu Metropolitan.

Morati će doći s novim rješenjem, čak iako nastave s planom.

U ožujku je građevinska tvrtka Kajima Corp. započela s izgradnjom smrznutog zida od zemlje oko četiri oštećena nuklearna reaktora te je završila veći dio barijere u dužini od predviđenih 1,5 kilometara. TEPCO se nadao da će barijera od smrznute zemlje zaustaviti veće prodiranje podzemnih voda u elektranu te ih preusmjeriti u ocean. Međutim, postignut je tek vrlo mali uspjeh u blokadi podzemnih voda tijekom perioda od pet mjeseci. Količina podzemnih voda dospjelih u elektranu nije se promijenila nakon što je izgrađen zid, kažu stručnjaci.

Oni navode kako problem leži u otvorima zida ili dijelovima barijere koja nije zamrznuta. Prema TEPCO-u, 99 posto njihovih očitanja termometrom pokazalo je da su temperature zida na ili ispod točke smrzavanja, što znači da je zid uglavnom čvrst. Međutim, preostalih jedan posto očitanja pokazalo je temperature iznad točke smrzavanja, što znači da na tim mjestima zid nije čvrst.

Jedan posto predstavlja tek mali dio 820 metara dugačke barijere, ali ti dijelovi, gdje zemlja nije smrznuta, dovoljni su da upropaste cijeli projekt jer se nalaze u područjima s velikim količinama podzemnih voda.

Međutim, TEPCO vjeruje da se nezamrznute sekcije mogu popraviti ako se oblože betonom.

U travnju je glavni arhitekt ovog projekta rekao da će praznine u zidu i kiša i dalje dopuštati vodi da ulazi u postrojenje te će doći do oštećenih nuklearnih reaktora, koji će se u konačnici stvoriti gotovo 50 tona kontaminirane vode svakog dana.

TEPCO se u više navrata našao na meti kritika zbog upravljanja krizom u Fukushimi koja se pojavila nakon velikog potresa te naknadnog tsunamija, što je dovelo do topljenja jezgri u reaktorima u ožujku 2011.

Tvrtka je priznala da tijekom katastrofe nije djelovala ispravno, a u veljači su objavili da su otapanja reaktora otišla predaleko. TEPCO je takoer u 2012. objavio izvještaj koji je snizio sigurnosne rizike koji su bili rezultatom nesreće, zbog straha da će dodatne mjere dovesti do zatvaranja nuklearke i dodatno pojačati strah javnosti kao i dati polet anti-nuklearnim zagovornicima.

Unatoč stalnim problemima s kojima se susreću nakon otapanja, TEPCO je naveo kako bi do 2020. trebao riješiti problem s vodom – cilj za koji kritičari navode kako je preoptimističan. Problem s kontaminacijom vode je samo jedan od mnogih koji okružuju demontažu Fukushime i zbrinjavanje ostataka nesreće, za što se procjenjuje da će biti potrebno najmanje 40 godina.

Izvor: RT