Futuristički BMW-ov motocikl – toliko napredan da kaciga neće biti potrebna

BMW tvrdi kako je riječ o konceptualnom motociklu nazvanom Motorrad Vision Next 100, koji ima samo-balansirajući sustav za sprječavanje pada vozača.

Motocikl budućnosti toliko je „pametan“ da bi mogao eliminirati potrebu za zaštitnom opremom, navode iz BMW-a.

Kako bi obilježio 100 godina postojanja, BMW je otkrio niz konceptualnih vozila koja su odraz budućnosti prijevoza. Ovaj motocikl je vjerojatno najodvažniji među njima.

Motorrad Vision Next 100 imao bi samo-balansirajući sustav koji motocikl drži u uspravnom položaju tijekom vožnje i tijekom mirovanja. BMW ovaj koncept reklamira uz tvrdnju da će svi njegovi vozači, neovisno o svojim vještinama, „uživati u osjećaju potpune slobode.“ Prema BMW-u, Motorrad neće zahtijevati nikakvu zaštitnu opremu, poput kaciga i motorističkih jakni.

Još jedna tradicionalna značajka motocikala također je izostavljena: kontrolna ploča. Umjesto toga, vozači će nositi posebne naočale-vizir, koji će se ponašati kao zaslon.

Informacije će se razmjenjivati između vozača i motocikla uglavnom putem smart vizira,“ stoji u BMW-ovoj izjavi. „To će obuhvatiti čitavo vidno polje i neće pružiti samo zaštitu od vjetra, već također i relevantne informacije koje se projiciraju direktno u vidokrug kada je to potrebno.

Te informacije neće biti potrebne čitavo vrijeme, jer će vozači moći predati aktivnu kontrolu vozilima na pojedinim mjestima; Motorrad i druge verzije Vision Next 100 vozila, bile bi opremljene svojevrsnim auto-pilotima.

Futuristički motocikl i drugi koncepti koji su ugledali svijetlo dana povodom stogodišnjice BMW-a, istaknuti su i kao vozila koja neće štetiti okolišu ispušnim plinovima, jer BMW vjeruje kako je budućnost prijevoza u električnom pogonu.

Drugi koncepti serije Next 100 Years uključuju ogromni Rolls-Royce, dugačak preko 6 metara, kojeg su nazvali Eleanor, zbog umjetne inteligencije koja je ugrađena u ovaj automobil. Eleanor je potpuno autonomna, a umjesto sjedala ima kauč te nema upravljački volan. BMW je također otkrio koncept Mini, koji je djelomično proziran te je osmišljen kao automobil koji bi se dijelio poput bicikala. Mini nitko ne bi posjedovao privatno jer bi se automobil trebao pozivati posebnom aplikacijom putem mobitela te bi na lokaciju dolazio sam, spreman za upotrebu.