G20 pozvala na donacije Svjetskoj banci i WHO. Glavni razlog – cjepivo za Covid-19

Skupina G20, koju čine ultra-bogate zemlje, pozvala je u petak na doniranje novca „vijeću za hitne slučajeve“ koje predvodi Svjetska banka i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Navodno je dodatni novac potreban za „borbu protiv pandemije“.

Saudijski čelnik ove skupine Gahad Almubarak, rekao je u priopćenju za medije da je za Odbor za praćenje globalne pripravnosti prikupljeno „samo“ 1.9 milijardi od ciljanih 8 milijardi dolara. Pritom je sve zemlje svijeta, filantropske institucije i pojedince pozvao na dodatne donacije.

Saudijska Arabija predsjeda skupinom G20 ove godine, a glavni sastanak svjetskih čelnika trebao bi biti održan u Rijadu u studenom.

Globalni izazovi zahtijevaju globalna rješenja i ovo je vrijeme da podnesemo i podržimo utrku za cjepivo i druge terapijske mjere za borbu protiv COVID-19“, rekao je Almubarak. „Pohvaljujemo postojeće napore u financiranju iz cijelog svijeta i naglašavamo hitnost uklanjanja nedostataka u financiranju.“

Odbor za praćenje globalne pripravnosti, kojeg su zajedno sazvale Svjetska banka i Svjetska zdravstvena organizacija, zatražio je u ožujku 8 milijardi dolara za financiranje zemalja s navodno slabim zdravstvenim sustavom te WHO-a s ciljem navodne koordinacije svjetskih napora i razvoja novih dijagnostičkih postupaka, terapija i cjepiva za liječenje COVID-19.

Podsjetimo, WHO je već više puta tražio dodatnu financijsku podršku od stranih vlada, a posljednji takav poziv odnosio se na cifru preko jedne milijarde dolara.


Čelnik WHO-a bivši je član nasilne komunističke organizacije, simpatizer diktatora i diktatura