Prije oko 7000 godina, rane strukture gabionskog tipa štitile su obale Nila. U srednjovjekovnom razdoblju, gabioni su se koristili kao vojne utvrde. U novijoj povijesti, građevinari su intenzivno koristili gabione za stabilizaciju obala, obala rijeka, autocesta i padina protiv erozije.

Gabion ograde su košare sa žičanom mrežom kompaktno ispunjene kamenjem koje se koriste kao moderni zidni sustavi. Od obala Nila, gdje su prvi put nastali do Vašeg dvorišta, gabionski zidovi su blagodat za krajolik. Koriste se već tisućama godina od strane inženjera te su atraktivan, učinkovit i jeftin zidni sustav.

Izvedeni iz stare talijanske riječi, gabbione, što znači “veliki kavez,” gabioni su ograde koje se mogu puniti s bilo kojom vrstom anorganskog materijala: kamena, opeke, gabion stakla ili krhotine betona. Kavezi su u obliku zavarene mrežice izrađeni od čvrstog pocinčanog, obloženog ili nehrđajućeg čelika koji se neće savijati kada je napunjen kamenjem. U uređenju krajolika, gabionski zidovi mogu podržati zemljani zid, stabilizirati tlo, sprječavati eroziju, i još mnogo toga.

Gabioni izgledaju prirodno a mogu kuću vezati uz krajolik koristeći materijale iskopane na samom terenu građevine. Kada se koriste materijali sa samog gradilišta troškovi prijevoza i troškovi povezane potrošnje goriva su eliminirani.

Koristi se kao sustav hlađenja u vrućim klimatskim uvjetima; gabion ograde pružaju pasivno hlađenje te omogućuju kretanje zraka pružajući ventilaciju. Propusni su i ne mogu biti oštećeni kretanjem vode.

Kameno punjenje leži na tlu ispod sebe i ima takvu snagu da nisu potrebni temelji. Snaga i učinkovitost ograde se može i povećati s vremenom, kako mulj i vegetacija popunjavaju praznine i ojačavaju strukturu. Još jedna prednost u odnosu na kruće strukture je da na gabione kretanje tla ne utječe negativno. Kamenje je najtipičnije punjenje koje se koristi za trajnost, dugovječnost i stabilnost. Često se punjenje bira radi svojih estetskih atributa ili od materijala koji se može iskoristiti s građevinske lokacije.

Gabioni se mogu koristiti za mnoge namjene: u vrtu, klupe, vanjsko okruženje kamina, temelji ograda, okruženje ribnjaka, biljaka pa čak i stupova za slavine.

gabionograde.com