Gambija blokirala deportaciju svojih državljana iz Njemačke

Afrički imigranti u zatvoru Holot (Foto: picture alliance/dpa)

Gambija je blokirala pokušaj Njemačke za repatrijaciju na različitim razinama. Dana 27. siječnja. vlasti u Banjulu osujetile su manevar kolektivne deportacije organizirane iz grada Frankfurta.

„Na dan operacije, 22 počinitelja koji su bili u pritvoru do deportacije odvedeni su u zračnu luku. Kako Gambija nije dala dozvolu za slijetanje na njezin teritorij, operacija je morala biti otkazana nekoliko sati prije polaska“, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Baden-Württemberga za Die Welt.

Pokušali smo „u nekoliko navrata kontaktirati vlasti Gambije kako bismo dobili dozvolu za spuštanje, bez uspjeha“, rekao je dužnosnik.

Prema Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova, već u listopadu 2020. godine, čarter let je morao biti otkazan, budući da Gambija nije izdala odobrenje za slijetanje na vrijeme. Čak su i pojedinačne repatrijacije, provedene na redovnim i stoga posebno skupim letovima, rijetko uspješne.

Prema povjerljivom popisu savezne policije, 6.569 Gambijaca koji trebaju napustiti zemlju i dalje je živjelo u Njemačkoj krajem 2020. Samo 42 njih vraćeno je u zemlju porijekla tijekom 2020. godine, a 53 drugih deportirano je u zemlje iz EU gdje već su zatražili azil.

Prosvjedi i valovi bijesa iskazuju se na internetu svaki put kad avion pun povratnika sleti u afričku zemlju. Solidarnost sa „zaostalim dječacima“, kako se u Gambiji nazivaju emigranti koji ulaze na „stražnja vrata“ EU, je snažna. Nijedan šef afričke vlade ne osvaja birače odobravajući repatrijaciju.

Gambija je posebno ovisna o novcu kojeg šalju emigranti jer te transakcije predstavljaju oko 15 posto godišnje ekonomske proizvodnje. Za Gambijskog stručnjaka Yorcka Wurmsa ta su plaćanja jedan od glavnih razloga zbog kojih zemlja toliko oklijeva vratiti svoje državljane. „Nijedna država nema zadovoljstvo smanjiti svoj glavni izvor prihoda“, objasnio je Wurms.

Prema ministarstvu unutarnjih poslova Baden-Württemberga, među imigrantima predviđenim za deportaciju su oni koji su po „prvi put prekršili zakon o narkoticima i uključili se u trgovinu drogom“.