Gana lansirala svoj prvi satelit … uz pomoć Japana

Razvojni tim koji je radio na satelitu. | © BBC
Razvojni tim koji je radio na satelitu. | © BBC

GhanaSat-1, naziv je prvog satelita s „crnog kontinenta“ koji je uspješno lansiran u svemir. Satelit su, prema pisanju BBC-a, razvili studenti na Sveučilištu All Nations u Koforidui, a poslan je u svemir iz Međunarodnog svemirskog centra.

Oko 400-njak ljudi, zajedno s inženjerima, okupilo se u gradu na jugu Gane kako bi uživo pratilo lansiranje. Prvi signal sa satelita stigao je nedugo nakon toga.

Uspješan je to rezultat dvogodišnjeg projekta vrijednog 50.000 dolara, a u njemu su veliki doprinos dali ljudi iz Japanske svemirske istraživačke agencije (JAXA).

Satelit bi trebao poslužiti za motrenje obala Gane te snimanja karata, kao i budući razvoj znanosti i tehnologije.

To je otvorilo vrata za nas kako bi izveli puno aktivnosti u svemiru,“ izjavio je koordinator projekta Richard Damoah.

To će nam također pomoći u obuci iduće generacije u tome kako da iskoristimo satelite u različitim aktivnostima u našoj regiji. Na primjer, promatranje ilegalnog rudarenja jedna je od stvari koje želimo postići,“ dodao je.

Gana je ovim činom postala prvi primjer da se umjesto rata i međusobnih sukoba i divljaštva ipak može ostvariti jedan civilizirani cilj, čak i uz vječnu pomoć drugih. Ova vijest svakako je povijesni trenutak za čitav kontinent, posebice ako se uzmu u obzir prijašnji pokušaji izrade raznih letjelica koje možete vidjeti na video snimkama ispod.

Autor: Tribun