Milijarder Bill Gates rekao je da potpuno napuštanje nuklearne energije otežava jamčenje stabilne opskrbe energijom. Upozorio je i na donošenje odluka o klimatskim promjenama koje bi mogle naljutiti javnost.

List Handelsblatt upitao je Gatesa je li potez Njemačke da sljedeće godine potpuno ukine nuklearnu energiju bio pogreška.

Ne smijemo zaboraviti: potražnja za električnom energijom će se dramatično povećati jer će nam trebati ne samo za pogon naših automobila, već i za grijanje naših domova i pretvaranje mnogih tvornica u korištenje. Zato je pouzdanost napajanja tako ključna”, rekao je Gates.

Ako postignemo čudesan napredak u cijeni skladištenja električne energije, nećemo morati brinuti o nuklearnoj energiji. Ali u međuvremenu, oblici energije koji ne ovise o vremenu – koji proizvode električnu energiju čak i kada vjetar ne puše i sunce ne sja – bit će od pomoći u pružanju pouzdanosti koja nam je potrebna.

Ne smijemo isključiti nijedno rješenje sve dok nismo pažljivo ispitali troškove i sigurnost“, rekao je suosnivač Microsofta.

Dugogodišnji zagovornik nuklearne energije, Gates inzistira da će reaktori sljedeće generacije biti sigurniji i zeleniji od fosilnih goriva. Svoje je nedavne komentare dao uoči velikog summita UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu.