Otvoreni gay belgijski zastupnik Gilles Verstraeten izjavio je da se boji držati za ruke s drugim muškarcem u predgrađu Bruxellesa Molenbeeku, tvrdeći da je integracija imigranata bila loša.

Verstraeten, član Novog flamanskog saveza desnog centra, istaknuo je pitanja integracije u područjima kao što je Molenbeek, dobro poznatom žarištu radikalnih islamističkih aktivnosti.

Zastupnik je naveo da se “mora priznati da postoji zabrinutost u nekim sredinama s imigrantskom pozadinom. Tako, na primjer, većina muslimana u Belgiji želi da zajednički život funkcionira, a prilično velika manjina se tome, nažalost, protivi i vrlo je vidljivo zastupljena u nekim našim kvartovima”, prenosi RTBF.

“Ljudi koji se više poistovjećuju sa svojom religijom nego s našim zakonima. Moramo raditi na tome kako bismo uspostavili zajednički projekt”, rekao je Verstraeten i dodao: “Problem je u tome što u nekim bruxelleskim četvrtima zbog lošeg upravljanja integracijom imigranata neki žive odvojeno od ostatka društva.”

“Navest ću primjer homoseksualnosti. Ja sam homoseksualac. Brak je odobren 2003., a posvojenje 2006. U nekim selima u Flandriji to je očito. Ali osobno u svom susjedstvu u Cureghemu, na dnu Molenbeeka, ne usuđujem se hodati ruku pod ruku s muškarcem”, rekao je.

Izjave zastupnika dolaze samo nekoliko dana nakon što je predsjednik flamanske socijalističke stranke Vooruit, Conner Rousseau, kritiziran jer je rekao da se ne osjeća kao u Belgiji dok se vozi ulicama Molenbeeka.

Godinama je Molenbeek bio poznat kao jedno od glavnih središta islamskog ekstremizma u Europi i bio je područje u koje je terorist Bataclana Salah Abdeslam 2015. pobjegao nakon što njegov samoubilački prsluk nije eksplodirao. Abdeslam je mogao živjeti u predgrađu mjesecima prije nego što je konačno uhićen 2016.