Anti-islamski košer-nacionalist i filosemit Geert Wilders i Izraelac Gideon Markuszower iz Stranke za slobodu (PVV) podnijeli su prijedlog pred nizozemskim parlamentom u kojem su tražili da zaštitu židovske zajednice plaćaju nizozemski porezni obveznici.

Iako je nizozemski parlament usvojio niz zakona usmjerenih protiv „antisemitizma“, novi prijedlog za financiranje zaštite Židova i njihovih institucija iz džepova poreznih obveznika naišao je na odbijanje, javlja Jerusalem Post.

Prijedlog je odbijen početkom ovog tjedna u donjem domu parlamenta i to nakon dvodnevne rasprave Komisije za pravdu i sigurnost.

U prijedlogu se navodi da židovska zajednica u Nizozemskoj navodno „često puta nema sredstva kako bi adekvatno zaštitili svoju infrastrukturu, događaje i službe u sinagogama“ te je vlada pozvana da osigura financijska sredstva u tu svrhu.

Prijedlog PVV-a dobio je tek 28 glasova od ukupno 150 zastupničkih mjesta u donjem domu. Vodeća stranka VVD, te brojne marksističke stranke glasovale su protiv.

Židovske institucije u Nizozemskoj, koja broji oko 40.000 Židova, troše oko 1.2 milijuna dolara godišnje na zaštitu. Iako je prošle godine dio njih od Nizozemskih željeznica dobio preko 40 milijuna dolara „odštete“ zbog toga jer su navodno bili žrtve holokausta, ta svota očito nije bila dovoljna za „osiguranje.“

Podsjetimo, židovske organizacije također su odbile nedavni prijedlog Nizozemskih željeznica da se židovskim institucijama pokloni još 5 milijuna dolara kao „odšteta“ za transport Židova tijekom Drugog svjetskog rata u konc-logore.

Geert Wilders, inače navodno židovskog porijekla koji je također oženjen Židovkom, svojedobno je bio „velika nada“ takozvanih „desničara“. Međutim, ubrzo se ispostavilo da je tek riječ o još jednom tipičnom košer-nacionalisti po uzoru na Salvinija, Orbana i njima slične, koji predstavljaju tobožnju opoziciju vodstvu EU. Istina je po običaju daleko drugačija od one u koju mnogi vjeruju.