Genetičari pronašli način kako vratiti okus modernim rajčicama

Juice/REX/Shutterstock

Moderne rajčice iz supermarketa postale su poznate po svom „plastičnom“ izgledu i tome da nemaju okus. Mnogi ih opravdano smatraju užasom modernog doba, no znanstvenici su pronašli način kako da ovim „umjetnim“ rajčicama vrate „prirodan“ okus.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Science, Harry Klee, profesor hortikulture na Institutu za Harnu i poljoprivredne znanosti pri Sveučilištu na Floridi, otkrio je kemijske kombinacije koje bi mogle poboljšati okus rajčicama.

Popravljamo ono što je oštećeno tijekom proteklih pola stoljeća, kako bi to vratili gdje je bilo prije jednog stoljeća, s okusom,“ rekao je Klee, istaknuvši da ova tehnika vraćanja okusa uključuje klasičnu genetiku, a ne genetsku modifikaciju. „Okus rajčice iz supermarketa možemo učiniti mnogo boljim.

Prvi korak je pronaći koja od stotina kemikalija ima najveći utjecaj na okus rajčice.

Moderne rajčice obilježava nedostatak prirodnog šećera te promjenjivih kemikalija koje su bitne za bolji okus. Ove tvari nestale su tijekom proteklih 50 godina uzgoja jer uzgajivači nisu imali „alate“ za rutinsko testiranje okusa, kaže Klee.

Istraživači su stoga proučavali varijante DNK u genu rajčice koji joj daje specifične osobine. Klee je ovo povezao s konceptom DNK u ljudi. Svatko ima isti broj gena u svom DNK, ali određena varijanta svako gena određuje osobine kao što su visina, težina i boja kose.

Željeli smo otkriti zašto moderne rajčice nemaju te kemikalije vezane za okus,“ kaže Klee. „To je zato jer su izgubile poželjne karakteristike u većem broju gena.

Znanstvenici su otkrili lokacije dobrih dijelova u genomu rajčice, metodom mapiranja gena koji kontroliraju sintezu svih važnih kemikalija. Kada su ih pronašli, upotrijebili su genetsku analizu kako bi one loše dijelove zamijenili dobrim, navodi Klee.

Međutim, zbog činjenice da znanstvenici proučavaju pet ili više gena, Klee navodi kako će za proizvodnju prvih novih rajčica s okusom biti potrebno još tri do četiri godine.