Klinika za oplodnju u Kaliforniji omogućila je svojim klijentima definirati boju očiju budućeg potomka korištenjem genetskog inženjeringa.

Pomoću tehnologije koja omogućava otkrivanje mogućih genetski nasljednih bolesti kod embrija, klinika Fertility Institute odsad će određivati i boju očiju budućeg djeteta, prenosi Wall Street Jorunal.

Roditelji će tako moći odabrati embrije za svoje potomstvo koji će imati boju očiju po njihovom izboru.

Ipak, ukoliko roditelji dolaze iz duge linije primjerice smeđookih ljudi, metoda im neće omogućiti da tek tako stvore embrij s recimo zelenim očima. Međutim, šansa za dobivanje specifične boje očiju je 1:6, pa će imati priliku ispitati nekoliko embrija prije nego li se odluče koji im najviše odgovara.

Jasno, ovakvo „igranje“ bojama za mnoge predstavlja „igranje Boga“ te je riječ o svojevrsnoj sivoj moralnoj zoni. Mnogi se pritom pitaju je li tu već riječ o eugenici koja je još uvijek na lošem glasu.

Iako se odabir boje očiju može naizgled činiti zanimljivim, mnogo bitnija pitanja poput raznih oblika genetski nasljednih bolesti ili predviđanja razvoja bolesti u budućnosti bila bi kud i kamo produktivniji smjer, od kojeg i dalje mnogi zaziru.