Žalosti me trenutna situacija u svijetu“, izjavio je George Soros. „U SAD-u predsjednik Trump želi stvoriti mafijašku državu, ali ne može jer to neće dopustiti ustav, ostale institucije i civilno društvo.

Soros također smatra da je „SAD na putu prema nuklearnom ratu zbog odbijanja prihvaćanja činjenice da je Sjeverna Koreja postala nuklearna sila“.

Ne samo opstanak otvorenog društva, već i opstanak čitave civilizacije je u opasnosti. Pojava vođa poput Kim Jong-Una u Sjevernoj Koreji i Donalda Trumpa u SAD-u velikim dijelom doprinosi tome.

Soros je kazao da smatra Trumpovu administraciju „svjetskom opasnošću“, no vjeruje kako je to samo „privremeni fenomen koji će nestati 2020. godine, ili čak i ranije“.

Osvrnuo se i na klimatske promjene, koje smatra „rastućim uzrokom migracija u svijetu“, a Trumpu ponovno zamjera što upozorenja o klimatskim promjenama ne shvaća dovoljno ozbiljno.

Ujedno je najavio da će fokus svojeg djelovanja i utjecaja prebaciti većim dijelom na SAD i Europu, s namjerom da utječe na smjer kojim ta društva idu.

Naš trenutni cilj je spas Europske Unije kako bismo ju radikalno stvorili nanovo. EU je prije uživala veliku potporu ljudi moje generacije, no to se promijenilo s financijskom krizom 2008. godine. EU se izgubila slijedeći zastarjele sporazume i politiku.

Posljedica toga je da većina aktualne generacije vidi Europsku Uniju kao prijetnju i neprijatelja“, zaključio je Soros, pritom ponajviše aludirajući na primjere Velike Britanije, Poljske i Mađarske.

IZVORBreitbart